Страницы

loading...

miercuri, 18 mai 2011

Biblioteca Digitala Moldavica

Biblioteca Naţională Digitală Moldavica oferă pentru prima dată acces integrat la moştenirea culturală scrisă, inclusiv cărţi, manuscrise, tipărituri vechi şi rare, alte documente patrimoniale. Ea deschide noi căi de explorare a patrimoniului cultural naţional.

BND Moldavica este concepută ca o bază centrală de full-texte ale documentelor patrimoniale incluse în Registrul Programului Naţional “Memoria Moldovei”, accesibilă pe gratis pe siteul BNRM, şi în acelaşi timp ca un serviciu Web de asigurare a accesului integrat la copiile digitale ale documentelor patrimoniale neincluse în Registru, dar făcute disponibile pe serverele bibliotecilor şi a altor instituţii deţinătoare de fonduri patrimoniale. 
BND Moldavica constituie, deasemenea, un portal de acces, prin serviciul Web al Bibliotecii Digitale Europene, al bibliotecilor naţionale europene la colecţiile patrimoniale digitizate din Moldova şi al beneficiarilor din Republica Moldova la colecţiile patrimoniale digitale ale bibliotecilor naţionale din Europa.

BND Moldavica este bine venită pentru oricine, care se interesează de patrimoniul documentar naţional, mai ales pentru cercetători.

Colaborarea cu edituri şi alte organizaţii interesate în promovarea conceptului de carte electronică, va asigura îmbunătăţirea şi diversificarea continuă a ofertei Bibliotecii Naţionale Digitale.

BND Moldavica este conectată la Biblioteca Europeană (TEL) – un program, derulat la nivelul Uniunii Europene.

Biblioteca Europeană a fost iniţiată cu finanţare europeană şi a luat naştere  ca serviciu on-line în martie 2005. Misiunea Bibliotecii Europene este de a deschide, pentru utilizatorii din toată lumea universul de cunoaştere, informaţie şi cultură a tuturor bibliotecilor naţionale din Europa. 

Biblioteca Europeană este  un serviciu gratuit care oferă acces la resursele a 48 biblioteci naţionale din Europa în peste 20 de limbi. Resursele pot fi atât digitale, cât şi bibliografice (cărţi, publicaţii seriale, hărţi, materiale AV, etc).

Biblioteca Nationala a Moldovei este membru TEL din ianuarie 2008. Participarea la proiectul TEL este o acţiune prin care BNRM îşi poate îndeplini misiunea sa esenţială, şi anume de a asigura accesul la colecţiile sale, atât generaţiei de azi, cât şi celor viitoare.
Acceseaza Moldavica

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu