Страницы

loading...

marți, 10 mai 2011

Greenstone

Greenstone este o suită software pentru construcția și distribuția colecțiilor bibliotecilor digitale. Se constituie ca o nouă formă de organizare a informației și publicarea acesteia pe internet sau pe CD-ROM. Greenstone este produs de New Zealand Digital Library Project de la University of Waikato și este dezvoltat și distribuit în cooperare cu UNESCO și Human Info NGO. Este un software „open source”, multilingual care stă sub prevederile termenilor GNU General Public License.

Scopul software-ului Greenstone este de a da forță utilizatorilor, în particular universităților, bibliotecilor și altor instituții ale serviciilor publice pentru a-și construi propriile biblioteci digitale. Bibliotecile digitale reformează radical modul în care informația este diseminată și dobândită în comunităților și instituțiilor UNESCO în domeniile educației, științei și culturii din toată lumea și în special din țările în curs de dezvoltare. Sperăm că acest software va încuraja desfășurarea efectivă a bibliotecilor digitale pentru a partaja informația și pentru a o plasa în domeniul public. Mai multe informații pot fi găsite în cartea How to build a digital library scrisă de către doi dintre membrii grupului.
Interfața completă pentru Greenstone, precum și toată documentația este disponibilă în engleză, franceză, spaniolă, rusă și kazakă. Greenstone are, de asemenea interfața localizată în multe other languages. Participanţii la proiect sînt în continuă căutare de volunteers pentru a adăuga noi localizări ale interfeței și pentru a ajuta la întreținerea celor existente.
Acest software este dezvoltat şi distribuit printr-un efort de cooperare internaţional care a debutat în August 2000 între trei părţi.
Proiectul Bibliotecii Digitale a Noii Zeelande al Universităţii din Waikato
Software-ul Greenstone s-a dezvoltat din acest proiect iar această iniţiativă a fost sprijinită de Subcomisia pentru Comunicare a Comisiei Naţionale UNESCO a Noii Zeelande ca parte a contribuţiei Noii Zeelande la programul UNESCO.
United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization
Diseminarea informaţiei din domeniul educaţiei, a celei ştiinţifice şi culturale pe întreg globul şi în particular disponibilitatea acesteia în ţările în curs de dezvoltare, reprezintă una din ţintele principale ale UNESCO fiind urmărită prin intermediul Programului interguvernamental Informaţie pentru Toţi ajutat de tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor văzută ca un instrument important în acest context.
The Human Info NGO, cu sediul în Antwerp, Belgia
Acest proiect lucrează cu agenţiile UN şi alte ONG-uri având o reputaţie mondială în ceea ce priveşte digitizarea documentelor de interes şi disponibilizând-o la scară largă, fără taxe naţiunilor în curs de dezvoltare, dar cu anumite costuri pentru restul ţărilor.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu