Страницы

loading...

marți, 13 august 2013

Handrabura: Cum un viitor pedagog cu media şase poate să pregătească elevi de nota nouă şi zece?

Handrabura: Cum un viitor pedagog cu media şase poate să pregătească elevi de nota nouă şi zece?
Viceministrului Educației, Loretta Handrabura
Foto: andreifornea.com 
După prima etapă de admitere la studii universitare de licență au fost ocupate 70 la sută din locuri. Etapa a II-a a admiterii se desfășoară în perioada 12-14 august. Iar rezultatele finale vor fi anunţate pe 20 august 2013, notează UNIMEDIA.

Cele mai multe cereri, în raport cu numărul de locuri oferite, au fost depuse la specialităţile: drept, medicină şi contabilitate.


Potrivit viceministrului Educației, Loretta Handrabura, cei mai mulţi candidaţi se conduc după o motivaţie extrinsecă, cele mai prestigioase specialităţi pe piaţă, cel mai bun salariu sau după o tradiţie a familiei, necorelată cu cunoştinţele şi capacităţile lor.


„Ne dă în continuare de gândit şi observăm că subvenţiile pe care le-am dat noi în domeniul pedagogiei, diferite stimulente chiar şi în timpul studiilor, pentru studenţii de la facultăţile domeniului Ştiinţe ale Educaţiei nu conduc la o acoperire şi la o cerere din partea tinerilor a specialităţilor de pedagog pe diverse materii. De ce zic acest lucru? Fiindcă cele mai multe locuri neacoperite le atestăm în domeniul Ştiinţe ale Educaţiei - cu peste 300 de locuri vacante, dacă putem spune aşa. Tendinţa de acoperire cantitativă a locurilor din Universităţi în detrimentul calităţii şi întrebarea chiar rămâne una firească: cum un viitor pedagog care la intrare a avut media şase ar putea să pregătească viitori elevi de nota opt, nouă şi zece?”, a declarat în cadrul unui interviu pentru radio Europa Liberă,viceministrului Educației, Loretta Handrabura.

În același context, sursa a menționat că în acest sens trebuie ridicată exigenţa și chiar înlocuită abordarea de „admitere în masă” a studenţilor care nu îşi au locul cu medii de cinci şi şase la nivelul studiilor superioare. „Eu cred că o să ajungem într-un an, doi, la această abrodare, chiar reducând din cifra de admitere şi sper că şi rectorii vor susţine această iniţiativă. În România, de curând, rectorul Universităţii Agricole îmi spunea: „Eu nu sunt interesat să iau cât mai mulţi studenţi care nu ar avea cea mai înaltă performanţă şi ulterior nu s-ar încadra în piaţa locurilor de muncă. Interesul meu este să am mai puţini studenţi, dar cei mai buni”. Probabil că anume aceasă abordare trebuie să existe şi în cazul instituţiilor noastre, aşa încât să devenim competitivi şi atractivi pentru studenţii din ţara noastră, care vedeţi că preferă tot mai mult să-şi continuie studiile în afară, dar şi pentru studenţii din alte ţări”, a conchis Handrabura.

UNIMEDIA amintește că în acest an a fost modificată metologia de admitere la studii superioare de licență. Candidații au avut dreptul să depună acte la mai multe specialități din diverse domenii de formare profesională, la una sau mai multe instituții de învățământ superior.

Sursa: unimedia.md

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu