Страницы

loading...

joi, 8 noiembrie 2018

Sistemul Integrat de Bibliotecă - Koha

Koha este un sistem informatic automat de bibliotecă (ILS) și este de fapt primul ILS gratuit. Dezvoltarea ILS-ului Koha în 1999 a început cu Katipo Communications pentru Biblioteca Horoneua (engleză), Noua Zeelandă. Prima instalare a avut loc în ianuarie 2000. Numele "koha" înseamnă un cadou, un cadou în Maori (Noua Zeelandă).


Koha are cele mai multe caracteristici așteptate ale software-ului ILS, în special:
  • Interfața pentru bibliotecari și cititori (vizitatori) căutare
  • Cifra de afaceri și gestionarea cititorilor
  • Modul de catalogare cu clientul Z39.50 încorporat
  • Sistemul de venituri complete, în special cheltuielile bugetare și datele privind prețurile (cu includerea furnizorilor și conversia monetară)
  • Sistem simplu de intrare pentru o bibliotecă mică
  • Abilitatea de a lucra cu orice număr de subsecțiuni, vizitatori, categorii de vizitatori, instanțe, categorii de instanțe, valute și alte date
  • Sistem periodic pentru reviste sau ziare
  • Liste de citire pentru vizitatori.


Koha ILS a fost creat în 1999 de către Katipo Communications pentru Uniunea Bibliotecii Horoneua din Noua Zeelandă. Prima instalare a fost în ianuarie 2000. În 2001, Paul Poulin (din Marsilia, Franța) a început să adauge noi caracteristici la Koha ILS, cel mai semnificativ fiind sprijinul multor limbi. Koha a fost tradus din limba engleză originală în franceză, chineză, arabă și în alte limbi. Sprijinul pentru înregistrările internaționale, standardul de catalogare MARC și Z39.50 au fost adăugate de Paul Poulain în 2002. Sprijinul financiar pentru MARC și Z39.50 a fost furnizat de Biblioteca Publică Nelsonville.

În 2005, compania Liblime, cu sediul în Ohio, a preluat sprijinul Koha și au adăugat noi caracteristici, în special, au integrat suportul pentru Zebra, o bază de date contextuală de mare viteză care a sporit dramatic viteza căutărilor în Koha și, de asemenea, sistemelor (în prezent sunt susținute zeci de milioane de înregistrări bibliografice). Abilitatea de a integra Zebra DB a fost sponsorizată de sistemul de biblioteci Crawford County.

ILS Koha versiunea 3.0.0 a fost lansat pe 11 august 2008. Noile caracteristici includ un nou design al interfeței cu utilizatorul, funcții de căutare mai avansate, un suport mai bun pentru mai multe departamente, etichetele cititorilor și multe îmbunătățiri comune.

Partea de server a lui Koha ALIS este scrisă în limbajul de programare Perl și necesită:

Perl
Apache web server 
Serverul MySQL 5
Module Perl pentru anumite funcții

Partea client a interfeței (catalogul electronic) Koha ILS este scrisă în XHTML utilizând CSS 2.0, utilizează grafică PNG și va fi afișată corect în orice sistem de operare și în orice browser compatibil CSS 2.0.

Interfața bibliotecarilor are cerințe similare, dar necesită funcționarea corectă a browserului cu Javascript.

Koha ILS este utilizat în principal în Linux. Teoretic, poate funcționa în Windows. Cu toate acestea, în Windows, acest lucru necesită instalarea complexă a mai multor module care trebuie să fie descărcate de pe Internet, iar versiunile acestora s-au schimbat de la publicarea documentației Koha.

Pagina oficială: https://koha-community.org/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu